CHARTER PORTUGALIA

CONDITII GENERALE DE CĂLĂTORIE IN PORTUGALIA

Măsuri generale pentru călătorii în Portugalia

Cetatenii Romani

Companiile aeriene vor permite îmbarcarea pasagerilor zborurilor cu destinație sau escală în Portugalia continentală în baza prezentării, la plecare, a Certificatului Digital COVID al UE (1), conform Decretului Lege nr. 54-A/2021, sau a dovezii efectuării, de către un laborator, a unui test de amplificare a acidului nucleic – NAAT (include testul RT-PCR convențional, în timp real, sau testul rapid de amplificare a acidului nucleic)(2) sau a unui test rapid antigen (TRAg)(3) pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat în cele 72 de ore, respectiv 24 de ore anterioare orei îmbarcării. De asemenea, autoritățile portugheze competente vor recunoaște valabilitatea certificatelor de vaccinare digitale și a dovezii de vaccinare sau vindecare, eliberate de state terțe (din afara UE), în condiții de reciprocitate.

Copiii care nu au împlinit încă vârsta de 12 ani sunt exceptați. 

Certificatul Digital COVID al UE poate fi prezentat în format digital sau pe hârtie. Detalii privind Certificatul Digital COVID al UE pot fi consultate aici: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_ro.

(1). În termenii Decretului Lege nr. 54-A/2021 al Consiliului de Miniștri, sunt admise următoarele Certificate digitale COVID UE:

-Certificat de vaccinare care atestă:

a) o schemă completă de vaccinare a titularului, încheiată cu cel puțin 14 zile înainte și cu maxim 270 zile de la ultima doză, cu un vaccin împotriva COVID-19 cu autorizație de introducere pe piață în termenii Regulamentului (CE) nr. 726/2004; sau

b) administrarea unei doze suplimentare (administrată după finalizarea schemei primare de vaccinarea) a unui vaccin împotriva COVID-19 cu autorizație de introducere pe piață în termenii Regulamentului (CE) nr. 726/2004.

– Certificat de testare, care atestă că titularul a fost supus:

a) unui test molecular de amplificare a acidului nucleic NAAT, în ultimele 72 de ore, cu rezultat negativ;

b) unui test rapid de antigen cuprins în lista elaborată de Comisia Europeană pe baza Recomandării Consiliului din 21 ianuarie 2021, privind cadrul comun pentru utilizarea și validarea testelor rapide de detectare a antigenilor pentru COVID-19 și recunoașterea reciprocă a         rezultatelor testelor în cadrul UE, în ultimele 24 de ore, cu rezultat negativ.

c) Certificat de vindecare care atestă că titularul s-a vindecat cu cel puțin 11 zile înainte, dar nu mai mult de 180 de zile, de infecția cu SARS-COV-2, care a fost confirmată în urma unui rezultat pozitiv al unui test NAAT.

(2). Normele Direcției Generale de Sănătate în materie de teste pot fi consultate aici: https://www.dgs.pt/normas-orientacoes-e-informacoes/normas-e-circulares-normativas/norma-n-0192020-de-26102020-pdf.aspx.

(3). Sunt acceptate doar testele rapide antigen care fac parte din lista comună de testări rapide antigen pentru depistarea virusului SARS-COV-2 în spațiul comunitar, aprobată de Comitetul UE pentru Siguranță în Sănătate. Pasagerii care prezintă un test rapid antigen (TRAg) care nu este conform listei menționate anterior vor fi obligați să efectueze un nou test NAAT sau TRAg, la sosirea în Portugalia, pe cheltuială proprie, nefiind permisă părăsirea aeroportului până la obținerea rezultatului.

Revine companiilor aeriene obligația de a verifica existența dovezii testării sau a Certificatului Digital COVID al UE la momentul plecării, care, de asemenea, vor fi verificate la intrarea în teritoriul național continental de către Poliția de Siguranță Publică sau de Serviciul pentru Străini și Frontiere. În acest sens, se recomandă contactarea din timp a companiei aeriene care operează zborul.

Toți pasagerii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor înainte de plecarea spre Portugalia continentală la adresa https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card sau la bord.

Pentru întoarcerea în România

Incepand cu 08.03.2021, conform Hotararii nr. 16, se renunta la restrictiile privind regulile de carantinare a persoanelor.

Norme legate de certificatul COVID

Certificatul emis in urma efectuarii testului pentru COVID-19 va fi acceptat doar daca indeplineste conditiile de mai jos:

• Contine data si ora efectuarii testului. Atentie! Aceasta este data de la care se vor contoriza cele 72 de ore;
• Certificatele trebuie sa contina stampila laboratorului si semnatura medicului. Atentie! Certificatul nu trebuie sa prezinte urme de razuire, stergere sau adaugare;
• Sa fie indicat tipul probei recoltate pentru analiza;
• Sa fie mentionat ca testul este unul de tip RT – PCR;
• Orice test PCR scris manual nu va fi valid;

Dovada vaccinării

Sunt necesare documentele doveditoare pentru testare / vacinare / recuperare dupa imbolnavire, astfel:

o Dovada administrării vaccinului, inclusiv data finalizării schemei complete de vaccinare, necesară pentru aplicarea excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de vaccinare sau a documentului emis de unitatea sanitară care la administrat, din România sau din afara țării și prezentat în limba țării unde a fost administrat vaccinul și în limba engleză.
o Dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, necesară în vederea aplicării excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de vindecare, sau a testului RT-PCR pozitiv la data diagnosticului emis de autoritatea competentă, din România sau din afara țării și prezentat în limba țării unde a fost efectuat testul și în limba engleză
o Dovada testării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, necesară în vederea aplicării excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de testare, sau prin rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și prezentat în limba țării unde a fost efectuat testul și în limba engleză.

ATENTIE! Incepând de data de 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR DOAR CERTIFICATELE DIGITALE, DOCUMENTE CE CONȚIN UN COD QR.

Certificatele COVID-19 pentru călătoriile în UE se pot descărca din portalul https://certificatcovid.gov.ro/

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Document actualizat la 27.08.2021 Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României

Imprimați pagina

Informari de calatorie

Notă importantă: Nu uitați să verificați secțiunea ‘informari de călătorie’ pentru călătoria dvs. de la linkul de mai jos.