CHARTER CIPRU

CONDITII GENERALE DE CĂLĂTORIE IN CIPRU

Norme de Categorizare pentru călătorii în Cipru

Persoanele care dețin schema completă de vaccinare sau care au trecut prin boală recent nu trebuie să prezinte un test PCR sau antigen și nu mai sunt obligate să se supună efectuării unui test PCR în aeroport. Acestea trebuie sa prezinte certificatul EUDCC (Certificatul Digital European).

Condițiile acceptării certificatului de vaccinare de către Republica Cipru pot fi consultate aici: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/07042022_newflightplan_EN.pdf.

Persoanele cu vârsta de 12 ani și peste, care sosesc din România și care nu sunt vaccinate sau nu dețin un certificat de vaccinare sau de vindecare valabil, trebuie:

– Să efectueze un test tip PCR cu 72 de ore înainte de plecare sau un test antigen rapid în termen de 24 de ore înainte de plecare, iar rezultatul să fie negativ. Testele rapide efectuate personal (self-test) nu sunt acceptate.

Persoanele cu vârsta sub 12 ani nu sunt obligate să se supună testelor PCR sau antigen rapide sau să dețină un certificat de vaccinare sau vindecare.

Totuși, Republica Cipru își rezervă în continuare dreptul de testare aleatorie a oricărei persoane care sosește în acest stat. Protocoalele trebuie să fie implementate și respectate de către toate persoanele, inclusiv de către călătorii vaccinați. Cei care refuză testarea aleatorie vor fi supuși unei carantine de 10 zile, a cărei durată poate fi redusă dacă  prezintă mai devreme un test PCR cu rezultat negativ. Costurile măsurii de carantină vor fi suportate de persoana care a refuzat testarea aleatorie pe aeroport.

Astfel, persoanele care călătoresc în Republica Cipru trebuie să îndeplinească una din condițiile de mai sus, indiferent dacă se referă la un certificat de vaccinare, la un certificat de vindecare sau la un certificat de testare negativă. Orice încercare de a intra în Republica Cipru fără a îndeplini una din condițiile de mai sus constituie o infracțiune, potrivit Out-of-Court Settlement Laws of 1997 to 2021, care prevede și sancțiunea amenzii în cuantum de 300 de euro.

Mai multe detalii privind Planul de acțiune care intră în vigoare din 18 aprilie 2022 pot fi consultate pe pagina de internet: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/07042022_newflightplan_EN.pdf.

Pentru persoanele care călătoresc în Republica Cipru în scop turistic, Departamentul de Turism a operaționalizat atât o adresă de e-mail, unde pot fi adresate întrebări: travel2020@visitcyprus.com, cât și o pagină dedicată pe platforma de socializare Facebook (www.facebook.com/VisitCyprus.cy).

De asemenea, toate informațiile relevante privind informațiile de călătorie pot fi consultate pe paginile de internet: www.visitcyprus.com și www.cyprusflightpass.gov.cy.

Pentru întoarcerea în România

Incepand cu 08.03.2021, conform Hotararii nr. 16, se renunta la restrictiile privind regulile de carantinare a persoanelor.

Norme legate de certificatul COVID

Certificatul emis in urma efectuarii testului pentru COVID-19 va fi acceptat doar daca indeplineste conditiile de mai jos:

• Contine data si ora efectuarii testului. Atentie! Aceasta este data de la care se vor contoriza cele 72 de ore;
• Certificatele trebuie sa contina stampila laboratorului si semnatura medicului. Atentie! Certificatul nu trebuie sa prezinte urme de razuire, stergere sau adaugare;
• Sa fie indicat tipul probei recoltate pentru analiza;
• Sa fie mentionat ca testul este unul de tip RT – PCR;
• Orice test PCR scris manual nu va fi valid;

Dovada vaccinării

Sunt necesare documentele doveditoare pentru testare / vacinare / recuperare dupa imbolnavire, astfel:

o Dovada administrării vaccinului, inclusiv data finalizării schemei complete de vaccinare, necesară pentru aplicarea excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de vaccinare sau a documentului emis de unitatea sanitară care la administrat, din România sau din afara țării și prezentat în limba țării unde a fost administrat vaccinul și în limba engleză.
o Dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, necesară în vederea aplicării excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de vindecare, sau a testului RT-PCR pozitiv la data diagnosticului emis de autoritatea competentă, din România sau din afara țării și prezentat în limba țării unde a fost efectuat testul și în limba engleză
o Dovada testării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, necesară în vederea aplicării excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de testare, sau prin rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și prezentat în limba țării unde a fost efectuat testul și în limba engleză.

ATENTIE! Incepând de data de 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR DOAR CERTIFICATELE DIGITALE, DOCUMENTE CE CONȚIN UN COD QR.

Certificatele COVID-19 pentru călătoriile în UE se pot descărca din portalul https://certificatcovid.gov.ro/

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Document actualizat la 27.08.2021 Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României

Imprimați pagina